Homoseksualiteit en Transgender: overeenkomsten en verschillen

Hieronder verzamelen wij artikelen en video’s over homoseksualiteit en transgender zijn. De overeenkomsten en verschillen. De meeste artikelen en video’s zijn in het Engels, want er is weinig Nederlands materiaal voorhanden.

How LGBTQIA+ teaching in schools erases lesbian & gay kids
Een artikel over seksestereotypen, homoseksualiteit en transgenderkinderen. In dit uitgebreide, met veel links onderbouwde artikel beschrijft Lily Maynard de definities van vrouw en man en van homoseksualiteit en bisexualiteit als biologische gegevens. Ze beschrijft hoe homoseksualiteit in veel landen nog een misdaad is en hoe het in bv de UK dit ook zo was en hoe er met succes is gestreden voor homorechten. Ze beschrijft hoe later de ’transrechten’ toegevoegd zijn aan deze strijd, hoewel deze rechten totaal niet overeenkomen met homorechten en er zelfs loodrecht op staan omdat de genderideologie het het biologische aspect van seksuele aantrekkingskracht ontkent. Ze geeft voorbeelden hoe lesprogramma’s op scholen jonge ietwat masculiene lesbiennes en feminiene homojongens de transhoek in duwen.

Trans is not the new gay
ArtyMorty vergelijkt transrechten met homorechten en legt uit welke verschillen hij ziet. Een belangrijk verschil vindt hij hoe de homorechten over mensen zelf gaan , over wat ze zelf willen doen met elkaar en er in transrechten een grote nadruk ligt op het recht om door andere mensen gezien te worden zoals ze zichzelf zien en dat er meerdere manieren zijn om trans te zijn en hoe die zich verhouden tot homoseksualiteit.

Gay right and trans rights- a compare and contrast

In dit artikel beschrijft filosofe Dr Jane Clare Jones hoe de strijd om homorechten wordt vergeleken met transrechten, maar dat die vergelijking niet zomaar te maken is en erger nog, dat de geclaimde transrechten homorechten ondermijnen doordat sekse en dus homoseksualiteit ontkend wordt. Ze beschrijft ook hoe ’transfobie’ wordt gebruikt als ‘homofobie’. Ze spreekt over homofobie als ‘morele afkeer’ (en waarom dat eigenlijk nergens op slaat, politiek gezien), maar de kreet ’transfobie’ wordt ingezet tegen iedereen die het oneens is met het gedachtengoed dat sekse geen biologisch gegeven is maar ‘gender’ wel en dat gedachtengoed vooral voor vrouwen enorme consequenties heeft. https://janeclarejones.com/2018/09/09/gay-rights-and-trans-rights-a-compare-and-contrast/

Conversie therapie voor homo’s en trans

In dit artikel bekijkt Emmeline Phillson ‘conversie therapie’ vooral vanuit wettelijk perspectief en benadrukt ze de verschillen tussen dergelijke therapie voor homo’s en trans. Ze waarschuwt dat ‘gender identiteit’ vaak een vaag idee is (alleen al omdat er zoveel gender identiteiten zouden zijn), terwijl sexuele oriĆ«ntatie een duidelijk feit is. Als je conversietherapie in beide gevallen verbiedt, leidt dit bij trans vaak naar een pad van onomkeerbaar medisch handelen (affirmatieve zorg). Ook noemt ze hoe de medische transitie van geslacht eigenlijk ook een conversie van iemands seksuele geaardheid is, in Iran wordt dit toegepast als ‘genezing’ voor homoseksuelen.
Zie ook ons artikel.