Klokkenluider in Amerikaanse kliniek

Zorgvuldige zorg?
In Nederland worden we vaak gewezen op de zorgvuldigheid waarmee het “Dutch Protocol” wordt toegepast, maar toch zijn er wel detransitioners. Ook wordt er vaak geroepen dat de zorg voor iedereen die denkt dat hij of zij transgender is versneld moet worden, wat uiteraard nooit ten goede komt aan de zorgvuldigheid. Bovendien wordt vaak gesteld dat alleen de ‘patiënt’ zelf kan weten dat hij of zij echt een zij of hij is. Het lijkt het recept om de zorg (nog verder?) uit de bocht te laten

Situatie VS
Nu worden in de VS puberteitsremmers en de hormonen voor het andere geslacht gemakkelijker voorgeschreven, maar ook daar claimen ze dat ze zorgvuldig te werk gaan. Zoals bijvoorbeeld door de assistent secretaris van het Amerikaanse ministerie van gezondheid, Levine, een man die zich als vrouw identificeert en daar mee is begonnen nadat hij zelf kinderen heeft gekregen.

Kwetsbare Patienten geschaad
Op 10 februari verscheen een artikel van Jamie Reed, een 42 jarige vrouw die zichzelf beschrijft als zeer links en queer en die getrouwd is met een transman. Ze werkte vier jaar als case manager in een genderkliniek in St Louis, Missouri maar kon het niet meer met haar geweten in overeenstemming brengen. Het belangrijkste principe van geneeskunde is “richt geen schade aan” maar ze zag dat ze dat juist gebeurde bij de kwetsbare patiënten waar ze voor zorgde.

Juist door de woorden van Levine besloot ze zich uit te spreken, omdat het schokkend is dat er zo werd omgesprongen met de gezondheid en vruchtbaarheid van jongeren. Ze zag dat de jongeren wel wat over bijwerkingen verteld werd, maar dat ze eigenlijk niet in staat waren om de gevolgen van de ‘gender affirming care’ te overzien.

Hartverscheurend
In haar artikel(1) geeft ze een paar hartverscheurende voorbeelden. Volgens een artikel in de Daily Mail (3) wordt er onderzoek ingesteld naar deze kliniek, maar het is niet waarschijnlijk dat er in andere klinieken zorgvuldiger gehandeld wordt.

Iets wat mij erg aangreep was dat ze vertelde dat de jongeren veel diagnoses over stoornissen bij zich zelf stelden, die niemand geloofde en aan sociale besmetting weet.. Behalve dan als de meisjes zeiden dat ze transgender waren, dat was volgens de dokters iets dat aangeboren was.

1 https://www.thefp.com/p/i-thought-i-was-saving-trans-kids

2 https://www.dailymail.co.uk/news/article-11732559/Trans-clinic-worker-blows-whistle-appalling-harm-children.html

3 https://www.dailymail.co.uk/news/article-11734551/St-Louis-trans-clinic-investigated-harming-600-teens.html