‘Mam, pap, ik ben trans”

Stichting Voorzij en GezinsPlatform.NL hebben samen een folder uitgegeven voor ouders die worden geconfronteerd met een kind dat zegt trans te zijn. Hier kun je de folder vinden:

https://www.gezinsplatform.nl/docs/2022/mam_pap_ik_ben_trans.pdf

Uit de folder:

Wat kan je doen?

  • Geef kinderen van jongs af zelfvertrouwen over hun eigen lichaam
  • Neem de gevoelens van je kind serieus.
  • Praat met je kind, ga op iedere leeftijd gesprekken aan over zijn/haar gevoelens, hoe het gaat op school, met vrienden, welke on- line sites ze bezoeken etc.
  • Laat je kind met identiteitsproblemen eerst naar een gewone psycholoog gaan, die zich focust op andere dingen dan de genderdysforie (trauma, autisme, seksuele geaardheid).
  • Ga niet meteen mee met verandering van voornaamwoorden.
  • Zoek samen naar informatie over genderdysforie, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, wat de behandelingen precies inhouden en wat de mogelijke gevolgen ervan zijn.
  1. Je kind kan niet zelf beslissen
    • De hersenen van je puber zijn nog niet vol- ledig gerijpt. Een puber kan de levenslange ingrijpende en schadelijke gevolgen van een transitie daarom niet goed inschatten.
    • Weet dat jij als ouder over belangrijke zaken beslissingen neemt voor je kind. Voor medische behandelingen is jouw toestemming nodig.

Ondanks de gematigde en open toon van de folder was deze aanleiding voor Bij1 om vragen te stellen aan de minister van Volksgezondheid. Deze vragen van kamerlid Sylvana Simons en de antwoorden die de minister zou moeten geven vind je hier op Voorzij.nl.

Helaas luistert de minister alleen naar zgn belangengroepen, die vinden dat er maar een manier is om om te gaan met genderdysforie bij kinderen, namelijk bevestigen en behandelen met zware ‘medicatie’. Ik schrijf dit tussen aanhalingstekens omdat het lichaam er niet gezonder van wordt.

De antwoorden van de minister en commentaar er op, staan hier. Meest opvallend is de uitspraak van de minister: “….en de uitspraak ‘Een man kan geen vrouw worden en een
vrouw geen man’, kunnen dan ook grote gevolgen hebben voor het welzijn en de
gezondheid van transgender kinderen en jongeren
…”. Laten we ze voor de gek houden? Hoe lang wil je dat vol houden?

Bronnen waarop de flyer is gebaseerd:

Littman, L. (2021, oktober 19). Individuals Treated for Gender Dysphoria with Medical and/or Surgical Transition Who Subsequently Detransitioned: A Survey of 100 Detransitioners. Springer Link. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-021-02163-w

Rew, L., Young, C., Monge, M., & Bogucka, R. (2020, december 15). Review: Puberty blockers for transgender and gender diverse youth-a critical review of the literature. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33320999/

Steensma, T., Kreukels, B. K., de Vries, A., & Cohen-Kettenis, P. (2013, juli). Gender identity development in adolescence. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23998673/

Transgender Trend. (2019, July 1). The Surge in Referral Rates of Girls to the Tavistock Continues to Rise. Transgender Trend. Retrieved November 27, 2021, from https://www.transgendertrend.com/surge-referral-rates-girls-tavistock-continues-rise/