Minderjarige met spijt na genderbehandeling vogelvrij

In Trouw schreef gezondheidsjurist en radioloog Trude Kleinsmit een opinie-artikel dat ons uit het hart gegrepen is. Ze stelt dat we niet meer kunnen wegkijken van de vraag of kinderen wel een genderbehandeling moeten krijgen.

Ze stelt dat kinderen met spijt vogelvrij zijn, er is voor hen niets geregeld en ze vergelijkt een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege over een vergelijkbare, niet strikt medisch noodzakelijke ingreep.

Ookal voelde de 14-jarige zich verminkt, de arts kreeg alleen een berisping omdat hij het protocol niet volledig had gevolgd en het dossier niet helemaal op orde had. Wel had hij operatie zoals gepland uitgevoerd.

Dit betekent dus gewoon dat als de artsen braaf het Dutch Protocol volgen, een kind met spijt in de kou staat.

Ook het demissionair kabinet stelt dat de medische genderbehandeling bij kinderen ‘een stevig, maar aanvaardbaar risico’ vormt. De minister raadde onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling dan ook af, zoals NSC- kamerlid Rosanne Hertzberger voorstelde. Gelukkig is de kamer verstandiger, ze stemden voor haar motie. Laten we hopen dat dat onderzoek goed gedaan wordt.

Ook deze week verscheen het resultaat van een onderzoek van het UMCG. Het bleek dat veel pubers wel eens de wens koesteren om van het andere geslacht te zijn. En dat dit meestal op 25-jarige leeftijd verdwenen is. Ook zijn het niet steeds dezelfde kinderen met deze wens.