Trans in het nieuws

Rechtspraak: vergoeding vervrouwelijking gezicht en Canadese vader in de gevangenis omdat hij zijn dochter weigert ‘zijn zoon’ te noemen

Kinderen en gender en transport in Zaanstad

De laatste weken lijkt het wel of er elke dag wat in het nieuws is over genderzaken, hieronder links naar recente artikelen.

Vergoeding operaties aan gezicht

Een jonge transgender is naar de rechtbank voor vergoeding van operaties om het gezicht wat vrouwelijker te laten lijken. De zorgverzekeraar concludeerde uit foto’s dat het gezicht van deze transgender niet heel mannelijk was en gaf aan eigenlijk alleen in geval van verminking zulke operaties te vergoeden.
Nrc 26 maart
De Telegraaf 24 maart en 25 maart
Het is een interessant vraagstuk, is er verschil tussen een transvrouw en een vrouw als het gaat om vergoedingen? Wat als je een vrouw bent en ongelukkig bent omdat je er vrij mannelijk uitziet of kleine borsten hebt? Daar betaalt je ziektekostenverzekering ook niet aan mee.

Canadese vader in gevangenis

De dochter van Robert Hoogland uit Canada was eigenlijk altijd gewoon een meisje, maar voelde zich in de puberteit ineens een jongen. In Canada zijn wetten doorgevoerd waardoor er weinig mogelijkheid is voor ouders om te vragen om voorzichtigheid, Hoogland zag dat zijn dochter meerdere psychische problemen had en was bang dat haar wens jongen te zijn daar aan ten grondslag lag, maar zonder deze problemen te onderzoeken kreeg ze/hij hormonen voorgeschreven en wordt hij gedwongen door de rechtbank naar zijn dochter te verwijzen als zijn zoon en hij.
Hij kan dit niet en wordt daarom vastgezet.
De telegraaf
NYPost
Reddit
NationalPost (Canada)

Jeugd en genderzorg

In het Parool staat dat het ziekenhuis in Zaanstad transgenderzorg gaat verlenen, zodat de wachtrijen verkort kunnen worden. Ze wijzen op de (tijds)druk die er bij pubers is om snel met hormoonbehandelingen te beginnen, omdat ze anders hormonen uit het buitenland halen of met zelfmoord dreigen.
De enorme toename van jongeren met genderdysforie wordt weggewuifd met “het is nu bekender” en ook wordt er aan voorbij gegaan dat de zware wens om van geslacht te ‘veranderen’ in zo’n tachtig procent van de gevallen bij jongeren voorbij gaat.

In de Telegraaf werd naar aanleiding van de Keira Bell zaak een discussie gevoerd over hormoonbehandelingen en leeftijd. Op Facebook kun je mee discussiëren. Helaas gaan de meeste reageerders voorbij aan de zware bijwerkingen die die hormonen hebben.

In een opinie-artikel in de Telegraaf schrijft Elise van Hoek, sociologe en moeder, over de seksuele voorlichting, ‘Lentekriebels’ op basisscholen. Kleine kinderen (groep 3 en 4) wordt in het voorlichtingsmateriaal van de Rutgersstichting gevraagd om zelf te kijken welke gender ze hebben. Deze genders zijn uiteraard gebaseerd op sekse-stereotypen, wat eigenlijk angstaanjagend is, als je dochter van auto’s houdt of je zoon van poppen.