Zorg over grote stroom transgenderjongeren

In het AD van 27 februari 2021 spreekt Thomas Steensma van het Center of Expertise on Gender Dysphoria aan het Amsterdam UMC zijn zorgen uit over de explosieve stijging van aanvragen in de transgenderzorg. Ook is niet duidelijk hoe de toegediende hormonen de vruchtbaarheid beïnvloeden, omdat er te weinig onderzoek naar gedaan wordt. Alle onderzoek wordt in Nederland gedaan, maar de rest van de wereld neemt het onderzoek klakkeloos over, zonder goede voor- en nametingen.

De dag erna kwam de krant(AD/de Gelderlander) met een artikel over de afwegingen die artsen maken om wel of geen hormonen te geven. De artsen spreken hun zorgen uit over hoe de lange wachtlijsten druk kunnen leggen op de zorgverlening, vooral omdat de hormonen de vruchtbaarheid aan tasten. Aike Pronk van Transgender Netwerk Nederland vindt dat de gewone kinderarts ook deze hormonen moet kunnen voorschrijven om de wachtlijsten weg te werken, iets waar de specialisten faliekant op tegen zijn.

Aike Pronk wil ook wel graag meer onderzoek, maar vindt dat ondertussen de hormonen maar gewoon verstrekt moeten worden. Over lange termijn effecten van de hormonen en de transitie is volgens dit artikel nog niet veel bekend.

Op de website Transvisie staat een commentaar op deze artikelen. Op Voorzij.nl vind u een link naar dit commentaar en de kritiek op dit commentaar.